MacBook Fabrika Ayarlarına Nasıl Dönerim ?


MacBook Fabrika Ayarlarına Nasıl Dönerim

  • MacBook'unuzu veya Mac'inizi orijinal fabrika ayarlarına sıfırlama
  • Sabit diskinizi kopyalayın ve orijinalini güvenli bir şekilde silin
  • Tüm kişisel verilerinizi kaldırın ve temiz bir Mac OS X ve MacOS Sierra kurulumunu kurun

Mac'imi fabrika ayarlarına nasıl sıfırlarım? Birçok Mac OS X ve MacOS Sierra kullanıcısının sevdikleri bir Mac'i satmadan veya teslim etmeden önce sormaları gereken bir soru var. Kişisel bilgileri kaldırılmış bir Mac'i vermek daha güvenlidir ve Mac OS X veya macOS Sierra'nın temiz bir sürümü alıcıya daha sağlıklı görünür. Mac'teki tüm bilgilerinizi ve verilerinizi temizleme konusundaki kılavuzumuz Mac OS X'i ve macOS Sierra'yı kutudan çıkmış haliyle kusursuz bir fabrika konumuna sıfırlamanızı sağlar. Mac OS X ve MacOS Sierra'daki tüm kişisel bilgilerinizi bir iMac, Mac Pro, MacBook Pro, MacBook Air ve MacBook'da nasıl sildiğinizi keşfedin.

Güncel güncellemelerle 17 Ekim'de güncellendi.


Aşağıda, sabit sürücünüzü sıfırlamak için genel adımlar verilmektedir (aşağıda ayrıntılarıyla açıklanmıştır):

Mac OS X veya macOS Sierra'nın son kopyasını indirebilmek için İnternet'e bağlı olduğunuzdan emin olun.


  1. Dahili sabit sürücünüzü harici bir sürücüye kopyalamak için SuperDuper veya Karbon Kopyalama Cloner gibi bir uygulama kullanın. Bu, tüm eski dosyalarınıza erişmenizi sağlar ve Mac'inizi geri yüklemek isterseniz, sürücü dahili sürücüye yeniden kopyalanabilir.
  2. ITunes mağaza hesabınızı yetkisiz hale getirin. (Ayrıca, Photoshop gibi Mac'inizde kilitlenmiş olan üçüncü taraf uygulamalarını yetkilendirmemelisiniz).
  3. FileVault'u kapatın (kullanıyorsanız).
  4. ICloud'tan çıkış yapın.
  5. Mac'u Kurtarma Modunda yeniden başlatın (yeniden başlatma sırasında Command ve R tuşlarını basılı tutun).
  6. Sabit sürücüyü silmek için Disk Utility'yi kullanın. Disk Utility> Devam'ı tıklayın. Ana ses seviyesini seçin ve Ayırmayı Kaldır'ı ve sonra Sil'i tıklayın). Disk Yardımcı Programından Çıkın (Disk Yardımcı Programı> Disk Yardımcı Programından Çıkma).
  7. OS X Yeniden Yükle'yi ve Devam Et'i tıklayın. Mac OS X'i yeniden yüklemek için talimatları izleyin.

Bir iMac, MacBook Pro, MacBook Air veya MacBook'u fabrika ayarlarına sıfırlama

1. Adım: Sabit sürücünüzü kopyalayın
mac-nasıl-sıfırlanır

Bir MacBook'u fabrika ayarlarına sıfırlama işlemi Mac'teki tüm verilerden kurtulur. Açıkçası, verilerinizi eski Mac'ınızdan yeni bir Mac'e aktarmalısınız, ancak tüm sabit sürücünün bir kopyasını oluşturup bir süre saklayabilirsiniz. Bunu yapmanın en iyi yolu, harici bir sabit disk ile birlikte Carbon Copy Cloner veya SuperDuper gibi bir program kullanmaktır (her iki seçenek de şimdi maalesef ödenmektedir). Kaynaktaki ana sabit sürücünüzü ve Hedefte harici sabit sürücünüzü seçin. Şimdi Kopyala'ya tıklayın.

Klonlanmış harici sabit diskten önyükleme yapabilmelisiniz. Bunu test etmek için, Mac'inizi sıfırlayın ve Mac'inizi ilk açtığınızda Option tuşunu basılı tutun. Harici sürücüyü seçmek için Mac'inizdeki ok tuşlarını kullanın ve Giriş düğmesine dokunun. Mac'inizi geri yüklemeye karar verirseniz, bu klonlanmış sürücü yeniden ana sürücüye kopyalanabilir veya dahili sabit sürücüyü sildikten sonra bilgisayarınızdaki tüm orijinal dosyalara erişmek için kullanılabilir.

2. Adım: iTunes Yetkisini Kaldırma

mac-nasıl-sıfırlanır

Bilgisayarınızı iTunes'dan yetkisiz kılmanız gerekir. Bu, artık iTunes hesabınıza bağlı olmayacağı anlamına gelir. ITunes hesabınıza kilitlenen müzik ve filmleri oynatmak için yalnızca beş adede kadar Mac kullanabilir, dolayısıyla bunu başka bir kişiye aktaramazsınız. ITunes'u açın ve Store> Bu Bilgisayarın Yetkisini Kaldır'ı tıklayın. Apple kimliğinizi ve şifrenizi girin ve De-authorize (Yetkilendirmeyi Kaldır) seçeneğini tıklayın.


3. Adım: FileVault'u kapatın

mac-nasıl-sıfırlanır

FileVault sabit diskinizdeki dosyaları şifreler ve daha ileri gitmeden önce kapatmak daha iyi (yakında dosyaları silip güvenlik önemsenmemelidir). Sistem tercihlerini açın ve Güvenlik ve Gizlilik ve FileVault üzerine tıklayın. FileVault'un disk [ana sabit disk] için kapalı olduğunu söylediğinden emin olun. Sol alt köşedeki asma kilit simgesini tıklamazsanız, şifrenizi girin ve Kilidi Aç'ı tıklayın. Şimdi FileVault'u Kapat'ı tıklayın.

Görmek:

  • Apple Desteği: Dosya Kasası 2
  • Macworld Secrets: Lion's FileVault 2 ile güvende kalın

4. Adım: iCloud'u devre dışı bırakın

mac-nasıl-sıfırlanır

Sistem Tercihleri'ni açın ve iCloud'u tıklayın ve Oturumu Kapat'a dokunun. Tüm kişisel verilerinizi kaldırmak için her açılır pencerede 'Mac'den Sil' düğmesini tıklayın (yine de bir sonraki adımda sabit sürücüyü siliyorsunuz).

Bakın: iCloud'u ayarlama


5. Adım: Mac'ı Kurtarma Modunda Yeniden Başlatın

Öncelikle İnternet'e bağlı olduğunuzdan emin olun (Safari'yi açın ve etrafına göz atın). Mac OS X veya macOS Sierra'yı yüklemek için internet bağlantınızın olması gerekir. Mac'i Apple> Yeniden Başlat'a tıklayarak yeniden başlatın ve Recovery Mode Utilities (Kurtarma Modu Yardımcı Programları) penceresi görünene kadar Command and R tuşlarını basılı tutun.

Görmek:

  • Apple Desteği: Mac OS X Kurtarma
  • Time Machine ile Mac'imi nasıl geri yükleyebilirim?

6. Adım: Sürücüyü silin

mac-nasıl-sıfırlanır

Disk Utility'yi seçin ve Continue'u tıklayın. Şimdi ana Başlangıç Haciminizi seçin (genellikle soldaki kenar çubuğunda Macintosh HD ve Ayırma üzerine tıklayın). Şimdi Silme sekmesini seçin ve sabit sürücünüzü silmek için Sil'i tıklayın. Bunun sabit sürücüdeki tüm verileri kalıcı olarak sileceğini unutmayın; bu nedenle, sürücüyü kopyaladıysanız veya bu sürücüden bir daha asla bir şey almadığınız sürece bunu yapmayın. İşiniz bittiğinde, Disk Yardımcı Programı'nı seçerek ve Disk Yardımcı Programından Çıkarak, programdan çıkın.

Görmek:

  • Apple Desteği: Disk Yardımcı Programı
  • Macworld Help: Sabit disk sürücünüzü güvenli bir şekilde silin

7. Adım: Mac OS X'i Yeniden Yükleme'yi seçin

mac-nasıl-sıfırlanır

Şimdi OS X veya MacOS Sierra'yı Yeniden Yükle'yi tıklayın ve ekrandaki talimatları takip etmeye devam edin. Bu, Mac'te Mac OS X veya macOS Sierra'nın boş bir kopyasını indirip yükleyecektir. Ancak kurulum sırasında Apple kimliğinizi ve şifrenizi girmeyin; Mac'i satın alan kişinin (bu durumda) kurulum işlemini kendilerinin yapmasına izin verin.
0